neljapäev, 3. aprill 2014

Rukkileib


* Kauss soojaks (kuum vesi sisse, siis välja)
* Kaussi juuretis
* Kokku 1,2 L sooja vett
   * Algul u. 1 kl. vett, sega juuretisega
   * Lisa u. 275g rukkijahu, sega paks koogitainas, vahepeal lisa jälle vett, sega, et klompe ei oleks.
   * Siis ülejäänud vesi, sega, vesi, sega.
   * Kata kauss toidukilega, sinna peale ka käterätik.

* Lase seista 12-16h

*12-16 h hiljem:
   * Lisa juuretisele
      * 200g fariinsuhkrut
      * 4 tl peensoola (kasutan meresoola)
   Siis kogu aeg segades
     * u. 275 g rukkijahu (Veski Mati, Miil, mõni ökotoode)
     * u. 475 g rukkileiva jahusegu (Veski Mati)

Sega puulusikaga, tuleb paks tainas. Pane 4-5 spl tainast karbiga külmkappi juuretise jaoks järgmiseks korraks.
Nüüd võib taignale lisada seemneid, köömneid, küüslauku, mida iganes.

Määri kolm keeksivormi võiga ning pane tainast igasse vormi, saab umbes pool vormitäit (ruumi peab jääma kerkimiseks).
Tee lusikaga tainas siledaks, seejärel silu märgade kätega ning tee sõrmedega augud. Rätik peale ning lasta kerkida mõned sentimeetrid (u. 2h).

Küpsetamine.
*Ahi 245 kraadi - 15 minutit
*Seejärel muuda temperatuur 200 peale ning küpseta 45 minutit. Kui teed kahe vormiga, siis 55 min.

Asetan peale esimest 15min leibade peale fooliumilehe, siis ei lähe koorik liialt tumedaks.

Kui leivad ahjust väljas, siis pintselda leivad märja pintsliga, et koorik pehme jääks. Kata rätikuga paarikümneks minutiks ning siis eemalda vormidest, aseta leivad rätiku alla.

Juuretis säilib külmkapis u. 2 nädalat.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar